STANko.rsSTANko.rs
STANko.rsSTANko.rs

Počeo BELRE - sajam nekretnina u Beogradu

Obaveštenja   04.11.2010.  economy.rs
 

Peti sajam i konferencija o nekretninama Belgrejd ril ekspo (Belgrade real Expo - Belre), na kojoj učestvuje 15 izlagača iz zemlje i regiona, otvorena je danas.

Dvodnevna manifestacija, koja se održava na 25. spratu Poslovnog centra Ušće, okupila je investitore, graditelje, banke, osiguravajuće kuće, konsultante i posrednike u prometu nekretninama.

Na sajmu su svoje projekte i mogućnosti za ulaganje u oblast nekretnina, pored ostalih, predstavile kompanije Kolijers internešenel, Danos, Ekos invest, hrvatski Punta skala imo i bugarski Balkanstroj, kao i opštine Kikinda, Topola, Bač i Ćuprija.

Organizatori sajma navode da najviše prijavljenih posetilaca ima iz Grčke, Turske i Velike Britanije.

Na skupu će se razgovarati o mogućnostima srpskog i regionalnog tržišta, privlačenju stranih investitora, razvoju tržišta stanova u Srbiji, kretanju cena nekretnina, kao i o budućnosti razvoja industrijskih zona.

Osnivač kompanije Investrs servisis, koji radi sa stranim investitorima koji bi da ulože u nekretnine u Srbiji, Milan Parivodić, rekao je na otvaranju sajma da je tržište nekretnina u Srbiji "u malo boljem stanju nego prošle godine".

Parivodić je kazao da je prošle godine tržište nekretnina u Srbiju u segmentu gradnje i prodaje bilo "skoro u slobodnom padu", što je posledica smanjene likvidnosti domaće privrede.

On očekuje da se cena nekretnina u Srbiji, nakon prošlogodišnjeg pada od 20 do 30 odsto, neće menjati u narednih godinu dana, da bi, kako je kazao, nakon toga postepeno počele da rastu, ali bez velikih skokova poput onih iz perioda od 2006. do 2008. godine.

Parivodić očekuje i blaga poboljšanja po pitanju dolaska stranih investitora u Srbiju koji bi da ulažu u nekretnine, a značajniji pomak očekuje u 2012. godini, do kada će, kako je istakao, država morati reformiše oblasti svojinskog i građevinskog prava.

Naglasio je da su strani investitori zainteresovani za ulaganje u nekretnine u Srbiji, ali često ne nailaze na odgovarajući pravni okvir i sigurnost za ulaganje, ne samo u stambene objekte i poslovni prostor, već i u fabrike.

Strane ulagače interesuje, kako je precizirao, investiranje u šoping molove po većim gradovima Srbije, hotele, logističke centre i luke.

Ambarsador Hrvatske u Srbiji Željko Kuprešak pozvao je sve zainteresovane iz Srbije da investiraju u oblast nekretnina Hrvatskoj, podsećajući da je Hrvatska već dosta uložila u trgovinu, usluge i nekretnine u Srbiji.