STANko.rsSTANko.rs
STANko.rsSTANko.rs

Tržište nekretnina u Srbiji oživelo

Obaveštenja   25.04.2010.  Economy portal
 

Predsednik Udruženja posrednika u prometu nekretnina Tomislav Sekulić ocenio je da je tržište nekretnina u Srbiji oživelo, nakon početka državnog subvencionisanja kreditiranja stanogradnje.

"Zahvaljujući merama vlade, posebno odluci u subvencionisanju masovne stanogradnje, tržište je živnulo", kazao je Sekulić agenciji Beta, navodeći da je prošla godina bila jedna od najgorijih i da su se tada nekretnine prodavale "sporadično".

Sekulić je ocenio da će odluka vlade o subvencioniranju masovne stanogradnje dovesti do stabilizacije cena, jer će se znati cene po zonama.

Od početka ove godine u centru Beograda, kao je rekao, najskuplje prodat stan je bio 2.500 evra po kvadratnom metru, dok se na periferiji prodaju između 900 i 1.100 evra.

On je odbacio ocene da slobodnih uknjiženih stanova ima samo u naseljima "Belvil" i zgradi "Metropoliten" i dodao da ima stanova koji su u vlsništvu manjih firmi i građana.

"Na Voždovcu se prodaje metar kvadratni za 1.800 evra, a u naselju 'Braće Jerković' za 1.600 evra za metar kvadratni", kazao je on.

Sekulić je kazao i da je pala potražnja i cene zakupa stanova i dodao da se u centru grada metar kvadratni izdaje za 10 evra, a na periferiji od šest do sedam evra po metru kvadratnom.

On je kazao i da je manje interesovanje za kupovinom poslovnih prostora, da je Novi Beograd i dalje vrlo atraktivan, ali da kupci očekuju dalje smanjenje cena.

"Metar kvadratni poslovnog prostora na Novom Beogradu je 2.500 po metru kvadratnom, a u centru grada oko 4.000. Lokali sa izlogom se prodaju i do 12.000 evra po metru kvadratnom", kazao je Sekulić.

On je dodao da je za iznajmljivanje poslovnog prostora interesovanje jako slabo, da poslovni prostori stoje prazni jer vlasnici koji nemaju finansijskih problema ne žele da ih izdaju ispod cene.
Prema rečima Sekulića, iznajmnjivanje poslovnih prostora košta između 15 i 30 evra po metru kvadratnom.

Izvor: Economy portal